Nieuws

OLS 2023, Biejein in Bor

Na bijna een jaar voorbereiding ontvangt Born op zondag 2 juli het Oud Limburgs Schuttersfeest, kortweg OLS. 135 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg doen dit jaar mee aan het grootste cultuur-historisch evenement dat in deze provincies gehouden wordt. 

De twee belangrijkste onderdelen van het OLS op zondag 2 juli zijn de optocht en de schietwedstrijden. De optocht start om 13.30 uur en loopt over een twee kilometer lang parcours door het centrum van Born. Er is een defilé ter hoogte van de tribune in de Prinsbisdomstraat. 

De entreeprijs voor de optocht, die rond 17.00 uur is afgelopen, bedraagt 5 euro. 

Dan zijn op het feestterrein aan de Groenstraat inmiddels al de traditionele schoonheids- en behendigheidswedstrijden aan de gang. Rond half vijf klinken de eerst schoten van de zestallen die deelnemen aan de schietwedstrijden. Die zestallen schieten met grote buksen op houten blokjes op de 16 meter hoge schietharken. Een misser betekent stoppen met schieten en op naar de feesttent, waar een keur aan artiesten optreedt. De organiserende stichting heeft onder andere Big Benny, Erwin, Wahnsinn, Knallerman en Spik en Span gecontracteerd voor deze 2e juli, die overigens om 11 uur ’s morgens al geopend wordt met een ceremonie en aansluitend openingsschoten door de gouverneurs van de beide Limburgen. 

Kinjer OLS 

Vijf dagen eerder, op dinsdag 27 juni, hebben er ook al schoten geklonken op het feestterrein, tijdens het Kinjer OLS waarvoor zich 24 schoolteams hebben ingeschreven. Deze basisschoolleerlingen hebben de afgelopen maanden onder begeleiding van echte schutters gewerkt aan een uitrusting en ook geoefend in schuttersbehendigheden zoals het schieten. Met dien verstande dat de deelnemers aan het Kinjer OLS schieten met luchtbuksen. Dat doen ze vanaf 13 uur op het feestterrein. ’s Morgens is er een optocht, inclusief defilé, die om 10.30 uur start. De toegang tot het Kinjer OLS is gratis. 

Naast deze echte schuttersonderdelen kent het OLS ook een amusementsprogramma. Op zaterdag 24 juni is er sponsorschieten, waarbij teams uit het bedrijfsleven onderling uitmaken wie het beste oog heeft voor de ‘punten’, zoals de blokjes op de schiethark vaak genoemd worden. Tijdens en na het sponsorschieten zijn er optredens van de Sittardse groep Baroesjko, zangeres Marleen Rutten en de band Nur Deutsche Welle. 

Seniorenmiddag 

Woensdag 28 juni komen wederom Limburgse topartiesten naar de feesttent aan de Groenstraat in Born. Dan begint om 13.30 uur namelijk de seniorenmiddag, met Thei en Marij, buuttereedner Ger Frenken, Frans Theunisz, zaate hermenie Mörge geit baeter, Thijs Olijve en als grandioze afsluiter meervoudig LVK-winnaar Bjorn en Mieke. In de tent zijn dan alleen zitplaatsen beschikbaar en kaartjes kosten 5 euro, inclusief koffie met vlaai. 

Schintaler uitverkocht 

24 uur voordat op zaterdag 1 juli in de parochiekerk van Born een Heilige Mis wordt opgedragen (aanvang 18 uur) is er in de feesttent een topevent dat twee maanden voor de start al uitverkocht was. Zo’n 4.000 mensen komen op vrijdag 30 juni naar het optreden van De Schintaler. Deze populaire Limburgse popband met een uitgekiend repertoire treedt maar enkele keren per jaar op in de volledige bezetting en dat wil eigenlijk niemand missen. In het voorprogramma van de Schintaler staan Marjolein Heiltjens en Richtig Rex op het podium. 

Overigens, de organisatie heeft er ook rekening mee gehouden dat de schietwedstrijd niet op zondag 2 juli uitgeschoten wordt en dat er in het weekeinde dat volgt verder gekaveld gaat worden om vast te stellen wie d’n Um gaat winnen. De schietbomen en andere benodigdheden, evenals de feesttent blijven daarom nog een weekje staan zodat ze op 8 juli nog eens dienst kunnen doen.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email