FAQ

Veelgestelde Vragen

Het OLS vindt plaats op zondag 2 juli 2023. De finale van het OLS, het zogenaamde “kavelen” genaamd, vindt plaats op zaterdag 8 juli 2023.

Het Oud Limburgs Schuttersfeest is hét volksfeest van Limburg: een jaarlijks festijn waarbij zo’n 135 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg samenkomen. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed.
Het OLS trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is echt een beleving om mee te maken.

Het OLS vindt plaats op de Groenstraat in Born, naast de voetbalvelden van VV Born. Het feestterrein en de parkeerplaatsen sluiten naadloos op elkaar aan.

Gebruik om naar het OLS te komen NIET de navigatie, maar volg de de route die op de borden aangegeven staat. Langs de A2 staan matrix borden die u via afrit 47 Born óf afrit 48 Urmond richting het OLS begeleiden naar de parkeerplaatsen bij het OLS-terrein. 

Ook voor de bussen is er een route aangegeven. 

Omdat Schutterij Sint Martinus uit Born in 2022  het OLS gewonnen heeft, is Born in 2023 de locatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest. Ook in 1899 en in 1901 organiseerde St. Martinus Born het OLS.

Om op 2 juli het OLS terrein en de optochtroute te kunnen betreden is een toegangsbewijs nodig. Dit bewijs is geldig voor de complete route en het terrein. De kosten zijn € 5,- voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

Voor 5 euro kunt een vlag aanschaffen bij de volgende verkooppunten:

Parkeren van auto en fiets is gratis.

Pinnen op het OLS? Ja graag. Bij de kassa’s op het OLS-terrein en op zondag ook bij de ingangen van de optochtroute is het mogelijk om met de PIN te betalen. Sterker nog, wij zouden het heel fijn vinden als onze bezoekers zo veel mogelijk met de PIN-pas afrekenen en zo weinig mogelijk contant afrekenen.

De consumptiepenningen kosten 2,40 euro en zijn alle dagen geldig. 

Ja, de apotheek is op dinsdag 27 juni te voet bereikbaar. Op zondag is de apotheek gesloten, dus ook op 2 juli. 

Het gemeenschapshuis is op 27 juni (’s morgens) en op 2 juli (hele dag) niet toegankelijk voor publiek. De OLS-organisatie heeft het gebouw dan afgehuurd.

Op dinsdag 27 juni is de huisartsenpraktijk te voet bereikbaar. De huisartsen zijn hiervan op de hoogte en laten dit hun patiënten ook weten.

Ja, het kerkhof is op zowel 27 juni als op 2 juli te voet bereikbaar. Na het opheffen van de afsluitingen (27 juni na 13.00 uur en 2 juli na 17.00 uur) is het kerkhof weer per fiets en per auto bereikbaar. 

Ja, thuiszorgmedewerkers kunnen, nadat ze zich gelegitimeerd hebben, te voet of per fiets (tot 13.00 uur) het OLS-gebied in. Auto’s zijn op 2 juli na 9.00 uur niet toegestaan op de optochtroute. Thuiszorgmedewerkers kunnen parkeren op de Borner Markt. Zuyderland Thuiszorg en Buurtzorg zijn hierover geïnformeerd. 

 • Hennekuilstraat thv Torenstraat 

 • Bosstraat 

 • Putstraat thv Bronstraat 

 • Kerkstraat thv Borner Markt 

 • Burgemeester Hoenstraat 

 • Kapelweg thv De Lerodestraat 

 • Prinsbisdomstraat

 • Bartholomeusstraat 

 • Tiendstraat 

 • Hendrik van Leijenstraat 

 • Graaf van Loonstraat 

 • Pastoor Kripsstraat 

 • Groenstraat 

 • Vreeboschweg (ingang terrein) 

Er worden geen pendelbussen ingezet van het Station in Sittard naar Born c.q. het Feestterrein in Born. U kunt gebruik maken van het reguliere openbaar vervoer. Zie voor meer informatie: Reisplanner – plan je bus of treinreis | Arriva 

De vaartijden van ’t Vaerke tussen Grevenicht en Rotem zijn van 10 tot 18.00 uur. Zie voor meer info: https://www.rondjemethetpontje.nl/t-vaerke-1

Kinjer OLS

Het Kinjer OLS mag je wel het kleine broertje noemen van het OLS, maar staat als bijzonder evenement op zich. Het Kinjer OLS wordt georganiseerd voor basisschoolleerlingen uit heel Belgisch Limburg en Nederlands Limburg.

Het Kinjer OLS vindt plaats op dinsdag 27 juni 2023.

Het Kinjer OLS gaat van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen door Born. 

Optochtroute

Terrein en Huisregels

Rondom hete OLS terrein zijn parkeerplaatsen aanwezig. Deze worden aangegeven d.m.v. bewegwijzering. Er is een speciale parkeerplaats voor genodigden en voor fietsen.

Tijdens de OLS-evenementen, de optochten en op het OLS-terrein worden foto- en filmopnames gemaakt. Het beeldmateriaal kan op sociale media en in persberichtgeving worden gebruikt, uitsluitend ter promotie van het OLS. Als je binnen de optochtroute, op het terrein of op een van de evenementen bent dan gaan wij ervan uit dat je het niet erg vindt om gefotografeerd te worden.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je geen alcohol. Voor de rest geldt: Drink met mate!

Voorkom gehoorschade en ga niet te dicht bij geluidsboxen staan.

Het OLS 2023 Born heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Kom daarom met die fiets of met het openbaar vervoer. Laat geen rommel achter op het terrein, parkeerplaatsen en naast de optochtroute. Verspil geen eten of drinken.